Palóc Grand Canyon

Szögezzük le rögtön az elején: az USA területén rengeteg kanyon van! Sok-sok döbbenetes kanyon található Ázsiában, sőt Európában is! DE! Egyiket sem nevezik Grand Canyonnak, mert nem az! Hiába nagy, hiába kanyon!

Fairynk Palócföldi Grand Canyonának (GCPGC – http://geocaching.hu/caches.geo?id=3911) épp így nem sok – mondhatni semmi – köze nincs a Palóc Grand Canyonhoz! A Palóc (Palócföldi) Grand Canyon nem más, mint Nógrádszakál közelében, a Paris-patak szurdokvölgyének kifolyási területe. Bátran rá lehet keresni a Google-val (–Keresés–), igen sok turisztikai oldal, geológiai felület értekezik róla. Igen soknál egészen pontos leírást is találunk a pontos helyről, sőt vannak olyanok is, ahol konkrét GPS koordinátákat megadnak! A tévedés kizárt, csak a rendkívül felületes vagy hanyag ember keverheti össze bármi mással. Vegyük talán a legautentikusabb forrást: http://nogradszakal.hu/fooldal/paris-patak-volgye/

A népi elnevezés mára beivódott a köztudatba, az aktív túrázóknak, akik közelebbről ismerik a tájegységet pedig kötelező tudni!

Úgy tűnik, hogy F. barátunk és moderátor-cimbije (KicsiBajusz) nincsenek tisztába ezzel az etimológiai és térképészeti ténnyel. F. – vélhetően a hangzatosabb elnevezés érdekében – így nevezte el félrevezetően a ládáját, ősmoderátorunk pedig lelkesen bólogattak és csont nélkül átengedték, holott KicsiBajusznak már csak szakmai igényességből sem lett volna szabad ezt megtennie …de, hát a lobbi, az lobbi. Kellett a láda! Lecsökkent a rejtések száma, a sokezres ládászoknak alig van mit keresni, engedjünk át bármit! Fairy-nek is jó, nekünk is jó!

A félrevezető elnevezést már többen szóvá tették, de Fairy tévedhetetlensége megkérdőjelezhetetlen, tilos! Az meg külön hab a tortán, hogy az igazi Palóc Grand Canyonnál (Fairy kamuládájától észak-nyugati irányban 27 km-re) van kint egy ÉvaSanKri által kihelyezett geoláda már vagy tizenöt éve: a Gyere velünk Parisba (GCPARI – http://geocaching.hu/caches.geo?id=874)

Kíváncsi leszek, milyen „tévedései” lesznek még az önértékelési zavarok démonaival egyre feszültebben harcoló rejtőnknek? Pesten kihelyezett láda mondjuk a “Síkvidék Budája” elnevezéssel? Vagy “Tiszaalpár a Tisza fővárosa”, esetleg egy “Balaton” elnevezésű geoláda a Szelidi-tónál? Arra meg pláne, hogy KicsiBajusz főgeodétánk mekkora slunggal pipálja ki rájuk a „mehet” rubrikát!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s